menu
NL EN

Op weg naar Parijs met Kiki Hendriks!

29 april 2024

Van woensdag 28 augustus tot en met zondag 8 september 2024 vinden in Parijs de Paralympische Spelen plaats. Circa 4400 sporters uit 182 landen zullen in de Franse Hoofdstad in actie komen in 22 takken van sport.

Sinds de zomer van 2021 heeft Dux Nova zich als een trotse partner verbonden aan Team Para Atletiek. Met dit partnership steunen we deze groep topsporters om te excelleren in hun sport en motiveren daarmee ook andere gehandicapte (beginnende) sporters om te gaan sporten en bewegen. Bij iedere succesvolle bemiddeling doneren we een bedrag aan stichting Team Para Atletiek om samen onmogelijke dingen mogelijk te maken!

De atleten van Team Para Atletiek hebben allemaal een eigen verhaal op weg naar de Spelen. Niet alleen keihard trainen maar ook het overwinnen van verschillende uitdagingen zorgt voor een soms hobbelige weg. Het harde werk wordt gedaan in het donker, achter de schermen, wanneer niemand kijkt. Om uiteindelijk in het oranje in die spotlights te staan! Onderweg naar Parijs stelden we een aantal van hen een aantal vragen. Laat je inspireren door deze bijzondere verhalen.

In deel II ‘Op weg naar Parijs met…..!’ een interview met Kiki Hendriks:

Kun je jezelf even voorstellen?

Hi, Ik ben Kiki Hendriks en ik ben 23 jaar oud. Sinds 2020 ben ik atleet bij Team Para atletiek. In mijn sport kom ik uit in de klasse T62, dit is een klasse voor mensen waarvan hun beide onderbenen geamputeerd zijn. Toen ik 3 jaar oud was heb ik Meningokokken sepsis B opgelopen en daardoor zijn er verschillende ledematen afgestorven.
Afgelopen jaar heb ik tijdens de Wereldkampioenschappen Para Atletiek mijn debuut mogen maken op de 100m sprint. Hier werd ik vierde! Ik ben nog niet zo lang bezig op dit niveau dus ik ben heel benieuwd wat de toekomst nog gaat brengen.

Voor de mensen die Team Para Atletiek misschien nog niet goed kennen. Kun je kort uitleggen wat TPA is?

Team Para Atletiek (TP/A) richt zich op mensen met een fysieke handicap en/of chronische aandoening, van jong tot oud, van recreant tot wereldkampioen. Voor iedereen waarvoor sport en bewegen (nog) niet vanzelfsprekend is. Onze droom is om iedereen de kans te geven te ontdekken wat je allemaal nog wèl kan. We willen zoveel mogelijk mensen met een fysieke handicap en/of chronische aandoening middels atletiek beter leren omgaan met hun handicap, een positiever zelfbeeld geven en met meer zelfvertrouwen volwaardig aan de maatschappij te laten deelnemen. Atletiek is de basis van bewegen, waarmee je fitter en vaardiger kan worden met je handicap en/of chronische aandoening. Op die manier kan sport & bewegen voor hen vanzelfsprekend worden. We ontwikkelen en verzorgen daartoe verschillende projecten en activiteiten en gebruiken atletiek als middel. Iedereen die met TP/A in aanmerking komt hoeft dus niet atletiek als sport te doen.

Op welk onderdeel van de Paralympische Spelen van Parijs doe je mee?

Op dit moment heb ik mij al gekwalificeerd voor de 100m sprint. Gekwalificeerd betekent helaas alleen nog niet gelijk dat ik ook door TeamNL naar Parijs word uitgezonden. Er mogen namelijk maar 3 Nederlandse per onderdeel uitkomen en daarom hebben we nog een interne battle. Verder is het ook afhankelijk van het aantal startbewijzen dat de Nederlandse atleten binnenhalen tijdens andere toernooien.

Op dit momenteel ben ik nog bezig om mij ook nog te kwalificeren op het onderdeel verspringen. Het team voor de Paralympische Spelen 2024 Parijs zal begin augustus pas bekend worden gemaakt.

En wat is je doel in Parijs?

Ik hoop op de 100m sprint en/of het verspringen het podium te mogen beklimmen! Agelopen jaar heb ik voor het eerst wat ervaring op mogen doen tijdens de WK en ik hoop dat dat mij komende wedstrijden gaat helpen.

Wie zou je in Parijs willen ontmoeten?

Ik hoop dat ik in Parijs tegen al mijn concurrenten mag racen. Afgelopen jaar heb ik al veel van mijn concurrenten mogen ontmoeten op wedstrijden maar nog niet iedereen. Het lijkt mij heel leuk om de rest ook te gaan ontmoeten.

Wat zijn de voordelen van TPA?

Atletiek zelf is een individuele sport maar we trainen wel als een team. En ik denk dat dat een supergroot voordeel is van TP/A. We hebben een supergezellige en zeer gemotiveerde groep en ik denk dat we daarmee het beste in elkaar naar boven kunnen halen.

Op wie binnen TPA ben je trots?

Iedereen binnen TP/A heeft of doet wel iets waar ik trots op ben! Ons team is uniek door de combinatie van topsport, breedtesport, valide atleten en para atleten. En ik ben trots dat ik hier een onderdeel van mag zijn.

Hoe ziet jouw trainingsweek eruit?

Een trainingsweek bestaat over het algemeen uit 9 trainingen per week. Dit zijn 4 looptrainingen, 3 keer krachttraining en 2 keer pilates/core. Dus vaak trainen we twee keer per dag.

Welke ambities heb je naast je topsport?

Naast alle uren sporten vind ik het ook erg belangrijk om alvast te werken aan mijn carrière na topsport. Daarom studeer ik momenteel nog voor de opleiding orthopedische technologie. Ik hoop later mensen te kunnen helpen door protheses te maken en hier ook mijn eigen ervaringen bij te delen.

Welke persoonlijke eigenschap maakt jou succesvol?

Eigenwijs, als ik iets wil kunnen dan ga ik door tot het lukt. Dit kan een goede eigenschap zijn maar soms ook niet. Het is soms beter om even een stapje terug te doen. Dat het ik door de topsport inmiddels wel geleerd.

Wat zou je van Dux Nova willen weten?

Hebben jullie zelf ook nog sportieve doelen?

Jazeker, Jolanda wandelt graag en heeft dit jaar tot doel gesteld om meer dan 3.000.000 stappen te zetten. 

Sander en Koen nemen dit voorjaar deel aan de Amstel Gold Race. Daarna wil Sander in Juli deelnemen aan de  Challenge Roth triatlon. Challenge Roth is uitgegroeid tot een legendarische race met duizenden toeschouwers. Vooral bij de Solarer Berg op het fietsparcours is het een gekkenhuis, daar vinden een soort ‘Tour de France’ taferelen plaats en word je als het ware de heuvel op geschreeuwd. 

Kiki Hendriks onderweg naar Paralympische Spelen van Parijs!

Persoonlijke vragen in het kort:

Wie inspireert jou?

Marie-Josée Ta Lou, dit is een Ivoriaanse sprintster. Zij is net als ik best wel klein (1,58) maar heeft inmiddels bewezen dat dit niet per se een nadeel hoeft te zijn op de 100m sprint.

Heb je wel eens een blunder begaan?

Mijn startblok verkeerd om opgebouwd. Dus in plaats dat ik met mijn rechterbeen voor stond, stond ik ineens met mijn linkerbeen voor. Gelukkig kwam ik er op tijd achter en kon ik het nog snel even ombouwen.

Wat wil je bereiken?

Ik hoop dat ik een inspiratiebron mag zijn voor andere mensen met een handicap. Al mijn hele leven wordt er tegen mij gezegd dat ik bepaalde dingen niet kan of ga kunnen. Als kind ging ik hierdoor mijn protheses onder kleding verstoppen zodat mensen het niet zagen. Inmiddels weet ik dat bijna alles mogelijk is als je het maar blijft proberen. Je komt vanzelf op een manier waardoor iets voor jou wel lukt.

Drink je graag koffie of thee?

Thee, mijn teamgenoot/huisgenoot probeert mij nog steeds iedere dag aan de koffie te krijgen maar helaas is dit haar tot op heden nog niet gelukt.

Wat wilde je worden toen je jong was?

Dierenarts

Ben je (bij)gelovig?

Nee

Thuis koken of uit eten?

Thuis koken, want ik vind koken heel erg leuk. Zelf kiezen wat je gaat maken en op welke wijze je dit dan gaat bereiden en daarna gezellig met z’n alle aan tafel.

Heb je na het lezen van dit interview ook interesse om partner van Team Para Atletiek te worden?!
Ga naar teamparaatletiek.nl/word-partner/ als je meer wil weten! Met de video op de website laat TPA graag zien hoe zij impact maken. Kunnen zij ook op jouw steun rekenen?!

Bel of mail gerust met koen@duxnova.nl / 06 – 2509 1903 voor meer informatie!