Rondetafelgesprek (deel 2/4): Cultuur
Op initiatief van executive search-bureau Dux Nova schoven vier (ex-)projectontwikkelaars aan voor een rondetafelgesprek over de arbeidsmarkt. Enerzijds wordt er kwistig overgetoept om schaarse toptalenten binnen te halen, anderzijds tekenen zich de contouren af van een mogelijke crisis. Hoe kijken de werkgevers naar cultuur, opleiding en de nukken van een nieuwe generatie?
Deelnemers Dux Nova Rondetafelgesprek:
Jimmy Kools – DGA Sustay Projects
Yvonne van Mierlo – Directeur Blauwhoed Studio
Maarten Janssen – HR Directeur BPD Gebiedsontwikkeling
Patrick Esveld – Partner/Directeur Akro Consult
De ruimte is omhangen met witte gordijnen, daarin staat een reusachtige tafel, die ook smetteloos wit is en daadwerkelijk rond. Zie hier de setting voor het eerste Dux Nova Rondetafelgesprek. Naast collega’s van het bemiddelingsbureau voor hogere vastgoedfuncties, nemen vier relaties plaats. Ieder met een eigen rol in projectontwikkeling, die ze uiteraard zelf mogen toelichten.
Patrick: Ik ben partner en directeur bij Akro Consult, een procesmanagementbureau in vastgoed en gebiedsontwikkeling. Wat we doen, is in de haalbaarheidsfase van projecten de samenwerking tussen publiek en privaat organiseren. Wij zijn vaak het oliemannetje, zeg maar. Met ongeveer 20
mensen en een flexibele schil zijn we niet groot, maar ook niet klein. Hiervoor heb ik onder meer bij AM en BAM Vastgoed gewerkt, en als commissaris bij een woningcorporatie.
Maarten: Al 21 jaar werk ik voor BPD en zijn rechtsvoorgangers. Ik heb de organisatie compleet zien veranderen en heb steeds meebewogen met alle pieken en dalen. Als HR-verantwoordelijke heb ik bijvoorbeeld in de vastgoedcrisis het bedrijf van 600 naar 300 mensen moeten brengen. Nu zijn we met 410 mensen actief in Nederland. Volledig zelfstandig, met een eigen cao.
Yvonne: Wij zijn een stukje kleiner, met 45 mensen. Blauwhoed is een onafhankelijke ontwikkelaar, die veel verschillende projecten aanpakt. Focus op de Randstad en veel binnenstedelijk. Onze directie zit in de projecten, we kennen eigenlijk geen lagen. De studio is het creatieve hart waar het primaire ontwikkelproces wordt ondersteund.
Jimmy: Ik ben directeur bij Sustay, ontwikkelaar van betaalbare huurwoningen. Hiervoor zat ik bijna 14 jaar bij adviseur Fakton, als partner, financieel verantwoordelijke en medeoprichter van Fakton Capital. Een tiental professionals is ‘dedicated’ aan ons verbonden. Ons doel is 300-400 woningen per jaar op te leveren. Ondanks alles hoop ik dit jaar de bouw van 800 woningen op te starten. We zijn zelfstandig en ontwikkelen op eigen risico.
Cultuur
Cultuur is dé reden waarom mensen bij je blijven.
Er is de laatste 10 jaar veel veranderd in de bedrijfscultuur van de gemiddelde ontwikkelaar. Van stropdas naar sneakers, maar belangrijker: meer oog voor de manier waarop wordt (samen)gewerkt. Wat vind je écht belangrijk in je cultuur en hoe draag je dat uit als employer brand? Meet je werknemersgeluk? Wat doe je ermee? En de hamvraag: Brengt het je verloop omlaag?
Yvonne: Ik denk zeker dat cultuur voorop staat, ja. Daarom besteden wij daar ook veel aandacht aan. Wij hebben ons DNA vastgelegd vanuit de centrale vraag: Waarom kom ik ’s ochtend mijn bed uit en ga ik naar Blauwhoed? Dat is lastig te definiëren én tegelijkertijd heel wezenlijk, tastbaar op de werkvloer. Samen is ons sleutelbegrip. Die waarde zoeken we ook in nieuwe mensen. Als het niet klikt, soms ook pas na een tijdje, heeft het vaak daarmee te maken. Iedereen is anders, brengt andere kwaliteiten mee. Maar je moet elkaar wel vinden in samenwerking. Als mensen een aanbod krijgen, soms voor veel meer geld, komt het aan op cultuur: Wíl je echt weg? Gelukkig is het antwoord vaak nee.
Lees hier het volledige artikel: Dux Nova gespreksverslag Rondetafel_Arbeidsvoorwaardeden in projectontwi…